PNZ HOLZ-ÖL - Természetes faolaj

Természetes növényi olajokból készült, oldószermentes felületkezelő anyag beltéri fapadlók, parketták, lépcsők, konyhai tömörfa munkalapok, polcok felületére. Régi és új faanyagra, puha és kemény fára egyaránt alkalmas. Felülete nyitott pórusú, azaz a fa nedvességtartalmának ingadozását nem akadályozza, így a faanyag élettartamát megnöveli, és javítja a helyiség klímáját. Erősen víztaszító, matt felületű, kihangsúlyozza a fa erezetét. A szintetikus lakkokkal ellentétben nem alkot réteget a felületen, hanem a faanyag felső rétegeibe ivódik, és ott a sejtfalakat megerősítve magát a faanyagot teszi ellenállóbbá, kopásállóbbá. Így a fa természetes felületét tapintjuk, azon járunk.

Előnye a lakkokkal szemben, hogy foltban is javítható, tehát ha a padló valahol megsérült, megkopott, nem szükséges az egész helyiség újracsiszolása és átkenése, elegendő a sérül, kopott részt javítani, felújítani.

Színtelen és fehér színben rendelhető. A fehér változat nem fedi el a fa színét teljesen, a pigmentek a puhább pásztákban rakódnak le, így hangsúlyozzák, kiemelik a fa természetes erezetét, és világosabbá teszik a helyiséget.

A DIN 53160 szabványnak megfelelően nyál- és izzadtságálló.
Az EN 71-3 szabványnak megfelelően gyermekjátékokra alkalmazható.
A DIN 51130 szabvány szerint az R9 kategóriának megfelelően csúszásgátló bevonat.
A DIN EN 14342 szerint tanúsított, alacsony kibocsátású termék, az ezzel kezelt lépcsők és parketták bevihetők a német piacra.

Felhordás
A PNZ-HOLZ-ÖL felhordható kézzel és géppel. A fa nedvességtartalma ne legyen több mint 15%. A fának gyalultnak, tisztának és zsírmentesnek kell lennie.

A színtelen változat esetén érdemes a parkettát, hajópadlót a szokásosnál finomabban csiszolni, mert az olajozás kevésbé fedi el a csiszolási hibákat, mint a lakkozás.

A fehér változatnál a felület fehérségét a csiszolás finomsága határozza meg. A pigmentek a felület rostjai közé ülnek be, tehát minél durvább a csiszolás, annál több pigment tapad meg, minél finomabb a csiszolás, annál kevesebb. Ha tehát fehér padlót szeretnénk, az előzetes csiszolás legyen a szokásosnál durvább. Különböző gyártási idejű termékek használata esetén az árnyalati eltérések elkerülése érdekében használat előtt egy nagyobb edényben keverjük össze.

Felhordáskor és a száradás során a termék, a felület és a környezet hőmérséklete legyen +8°C felett.

A terméket használat előtt és közben alaposan keverjük fel. Vigye fel a PNZ-HOLZ-ÖL-t egyenletesen ecsettel vagy hengerrel (olajnak ellenálló), nedves a nedvesre technológiával, amíg a fa teljesen telítődik. Kenjen be minden száraz foltot. Ismételje a műveletet addig, amíg az olaj egyenletesen fényes nem lesz. A munkafolyamat alatt a padlón tiszta cipőben lehet járni. 45-55 perc után távolítson el a felületről minden felesleges anyagot. Dörzsölje bele a fába a maradványokat. A felületen nem maradhat nedves olaj.

Az olaj nem húzza fel a szálakat, ezért köztes csiszolást nem igényel.

Kb. 24 óra múlva polírozza át polírpárnával. Ez fokozza a felület kopásállóságát. A padlón 24 óráig csak zokniban lehet járni.

A felület teljes kikeményedéséhez 7-10 nap szükséges. Ez alatt ne takarjuk le, óvjuk a nedvességtől és a fokozott terheléstől. Minél tovább és minél jobban védjük a felületet az első napokban, annál hosszabb lesz az élettartama.

Tisztítás, karbantartás, javítás
Padlón
Rendszeres felmosásra, felülettisztításra a
PNZ HOLZBODENSEIFE - fapadló szappant ajánljuk. Kíméletesen, környezetbarát módon tisztítja a felületet.
Időszakos frissítő kezelésre használja a PNZ Pfelegeemulsion - Ápoló emulziót. Viasztartalma frissíti a felület fényét.
Évente ellenőrizze a felület fényét, kopását. Ha valahol sérült (karcolások), vagy erősebben kopott (ajtóknál, sokat használt részeken), ott tisztítsa meg a felületet PNZ Grundrein - Mélytisztítóval, szükség esetén csiszolópárnával, majd tisztítás, száradás után kezelje újra egy réteg PNZ Holz-Öl - Természetes faolajjal.

Bútoron
Időszakosan ápoljuk a felületet a fényesebbre polírozható PNZ Möbelwachs - Bútorviasszal vagy a mézillatú PNZ Bienenwachsbalsam - Méhviaszbalzsammal.

Rendszeres karbantartással folyamatosan fenntartható a felület minősége, és gyakorlatilag korlátlanná tehető az élettartam, hiszen mindig utánpótoljuk az elkopott részt. A rendszeres karbantartás összességében kevesebb munkával és költséggel jár, mint az időszakos nagyfelújítás.

Kiadósság
1 liter 8 – 12 m2 egy rétegben, fakocka burkolat és bükk faanyag esetén négyszeres anyagszükséglet is előfordulhat.

Tárolás
Hűvös, fagymentes helyen. Kereskedelmi forgalomba hozható eredeti, bontatlan csomagolásban a gyártástól számított 3 éven belül. Gondosan lezárt csomagolásban a gyakorlatban még évekig felhasználható.

Tisztítás
Tisztítsa a szerszámokat közvetlenül a használat után lakkbenzinnel.

Összetevők
Lenolajkence, dióolaj, napraforgó olaj, mákolaj, bogáncsolaj, repceolaj, faolaj, ólommentes szárítóadalékok, kobaltbisz (2-etilhexaonát).

Biztonsági előírások
A PNZ Holz-Öl - Természetes faolajjal átitatott rongy lenolaj tartalma miatt összegyűrt állapotban öngyulladásra hajlamos, ezért kiterítve szárítsuk, vagy tartsuk légmentesen lezárva, vagy vízzel átitatva tároljuk.
A kémiai biztonságról szóló, 2000. évi XXV. törvény alkalmazása szempontjából nem minősül veszélyes keveréknek, így biztonsági adatlap kiadása nem szükséges.

Fontos
A termékről szóló információkat legjobb tudásunk és tapasztalataink alapján foglaltuk össze. Ennek ellenére minden felhasználás előtt végezzünk próbakenést egy félreeső felületen, hogy lássuk a várható eredményt. A faanyagok fajtájától és aktuális állapotuktól függően máshogy reagálnak, de a végső bevonat minősége függ a felhordás módjától és a környezet jellemzőitől is.