PNZ HIGH-SOLID-ÖL-WACHS - High-Solid viaszolaj

Természetes alapanyagú, oldószermentes bevonat beltéri fapadló, parketta, bútorok, lambériák felületére.

A termék a PNZ Hartwachs-Öl - Keményviasz olaj oldószermentes változata, melyet gyakorlott felhasználók számára fejlesztettek. Gyorsabban, gazdaságosabban és környezetkímélőbb módon lehet vele dolgozni, de cserébe alaposabb bedolgozást és polírozást igényel, nem maradhat eldolgozatlan felület. Amennyiben Ön először használ viaszolajat, válassza inkább a PNZ Hartwach-Öl - Keményviasz olajat.

Beltéri fapadók, parketták, lépcsők, tömörfa bútorok, konyhai munkalapok, mázatlan cserép, vágott tégla padlólapok, falburkolatok környezetbarát bevonata.

Nyitott pórusú, színtelen felületkezelő anyag fára és parafára. Erősen víztaszító, antisztatikus. Kiemeli a fa felületi struktúráját, szépen csiszolt felületeken térhatású bevonatot ad. A lakkoknál vékonyabb, de azoknak megfelelő keménységű felületet ad, kevésbé vetemedik meg tőle a faanyag. A réteg száradás után emberekre, állatokra és növényekre nem ártalmas. Nem tartalmaz környezetkárosító anyagokat és tartósítószereket.

Nem zárja le a felület pórusait, így lehetővé teszi a faanyag nedvességtartalmának ingadozását. Ez egyrészt jó hatással van a helyiség klímájára, másrészt jelentősen meghosszabbítja a faanyag élettartamát.

A lakkokkal ellentétben nem épít műanyagfelületet a faanyagon, így közvetlenül a faanyagot érintjük, azon járunk. Kellemes tapintású, finom viaszréteget képez, mely nemesíti, fényesíti a fát. A faanyag természetes mozgását, változását követi, nem pereg fel.

Természetes olajok és viaszok kombinációja. Olajtartalma a faanyag felső rétegeibe ivódik, ott a sejtfalakat kikeményítve ellenállóbbá, kopásállóbbá teszi a fát. Viasztartalma a felületen marad, polírozásakor vízlepergető, selyemfényű réteget ad.

Felhordáskor nem húzza fel a felület szálait, nem igényel köztes csiszolást. Száradás során a faanyag nem vagy alig vetemedik.

Nagy előnye a lakkokkal szemben, hogy a későbbiekben kopás vagy sérülés esetén foltban is javítható, tehát nem kell újra az egész felületet újra felcsiszolni, elegendő a sérülés, kopás helyét újra kezelni.

A DIN EN 14342 szerint tanúsított, alacsony kibocsátású termék, az ezzel kezelt lépcsők és parketták bevihetők a német piacra.
A DIN 53160 szabványnak megfelelően nyál- és izzadtságálló.
Az EN 71-3 szabványnak megfelelően gyermekjátékokra alkalmazható.

Alkalmazás
Gyakorlott felhasználóknak ajánljuk.

A felhordás, bedolgozás és száradás során a termék, a felület és a környezet hőmérséklete legyen 8°C felett. A fa nedvességtartalma ne legyen több 15%-nál. A fa utolsó csiszolása legalább 150-es szemcsemérettel történjen. A felületnek száraznak és szennyeződésektől mentesnek kell lennie. A szennyeződések eltávolíthatók PNZ-GRUNDREIN - Mélytisztítóval.

Padlóra: Vigye fel a terméket spaklival vagy glettvassal, majd kb. 30 perc után dolgozza a felületbe polírozó koronggal. További felhordás szükséges, ha a fa továbbra is nedvszívó. A bedolgozásnál nagyon ügyeljünk arra, hogy viaszolaj maradványok ne legyenek a felületen, mindenhol dörzsöljük szárazra. Az erősen nedvszívó fákra, pl. nyír, közvetlenül vigye fel az anyagot polírozó koronggal és drapp színű párnával, majd kb. 30 perc múlva polírozza fehér párnával és polírozó koronggal.

Bútorra: Vigye fel a terméket pamutronggyal, majd kb. 30 perc múlva dolgozza be a felületbe polírozó koronggal.

A bedolgozás során alaposan dolgozzunk, ne hagyjunk nedves részt. A felületen maradó felesleges, nedves anyag sosem száradó, nehezen eltávolítható, ragacsos marad.

Ha szükséges, 12 óra száradás után vigyünk fel még egy réteget. Ez már jóval vékonyabb lesz, kevesebb anyagot vesz fel a felület, és a száradása lassabb, 2-3 napos lesz.

A felület teles kikeményedése 7-10 nap. Ez alatt már óvatosan járhatunk rajta, de ne takarjuk le, ne érje nedvesség, és kerüljük az erősebb igénybevételt.

Kiadósság
50-70 m2/liter egy rétegben. A kiadósság azért ilyen magas, mert a termék tömény, oldószermentes, és a felületen nagyon vékony réteget alkot. A tényleges kiadósság függ a felület csiszoltságától, a fa nedvességtartalmától és típusától.

Tisztítás, ápolás, karbantartás

Padlón
Rendszeres felmosásra, felülettisztításra a PNZ HOLZBODENSEIFE - fapadló szappant ajánljuk. Kíméletesen, környezetbarát módon tisztítja a felületet.
Időszakos, fényező felmosásra használja a PNZ POLISH - Padlófény-t. Viasztartalma frissíti a felület fényét.
Évente ellenőrizze le a felület fényét, kopását. Ha valahol sérült (karcolások), vagy erősebben kopott (ajtóknál, sokat használt részeken), ott tisztítsa meg a felületet PNZ Grundrein - Mélytisztítóval, szükség esetén csiszolópárnával, majd tisztítás, száradás után kezelje újra egy réteg PNZ High-Solid-Öl-Wachs - High-Solid viaszolajjal.

Bútoron
Időszakosan ápoljuk a felületet a fényesebbre polírozható PNZ Möbelwachs - Bútorviasszal vagy a mézillatú PNZ Bienenwachsbalsam - Méhviaszbalzsammal.

Rendszeres karbantartással folyamatosan fenntartható a felület minősége, és gyakorlatilag korlátlanná tehető az élettartam, hiszen mindig utánpótoljuk az elkopott részt. A rendszeres karbantartás összességében kevesebb munkával és költséggel jár, mint az időszakos nagyfelújítás.

A termék maradékát gondosan lezárva tegyük el, a gyakorlatban a szavatossági időn túl is évekig felhasználható, ezért hasznos lehet a későbbi javításokra, karbantartásra. A szerszámokat közvetlenül a használat után tisztítsa lakkbenzinnel.

Tárolás
Hűvös, fagymentes helyen. Kereskedelmi forgalomba hozható eredeti, bontatlan csomagolásban a gyártástól számított 3 éven belül. Gondosan lezárt csomagolásban a gyakorlatban még évekig felhasználható.

Összetétel
Napraforgóolaj ellenőrzött házi termesztésből, dióolaj, mákolaj, bogáncsolaj, shellak viasz, candelilla viasz, karnauba viasz, ceramimbi viasz, méhviasz.

Biztonsági előírások
A PNZ High-Solid-Öl-Wachs - High-Solid Viaszolajjal átitatott rongy növényi olaj tartalma miatt összegyűrt állapotban öngyulladásra hajlamos, ezért kiterítve szárítsuk, vagy tartsuk légmentesen lezárva, vagy vízzel átitatva tároljuk.
A kémiai biztonságról szóló, 2000. évi XXV. törvény alkalmazása szempontjából nem minősül veszélyes keveréknek, így biztonsági adatlap kiadása nem szükséges.

Fontos:
A termékről szóló információkat legjobb tudásunk és tapasztalataink alapján foglaltuk össze. Ennek ellenére minden felhasználás előtt végezzünk próbakenést egy félreeső felületen, hogy lássuk a várható eredményt. A faanyagok fajtájától és aktuális állapotuktól függően máshogy reagálnak, de a végső bevonat minősége függ a felhordás módjától és a környezet jellemzőitől is.