PNZ COLOR-ÖL - Színes olaj

Egyrétegű bevonat bel- és kültéri fa felületekre. Oldószermentes, méreganyagmentes, természetes alapanyagból készült színes faolaj.

Évtizedes, hagyományos receptúrák alapján készült, különlegesen mélyre beszívódó színes impregnáló olaj, mely minden fatípushoz alkalmas. A színezett olaj felhordása egyszerű, kültéren kettő, beltéren egy réteg felhordása is elegendő. Kiválóan alkalmas valamennyi, jól tapadó, meglévő bevonat felújítására; a hagyományos lazúrokhoz képest kétszeres kiadóssággal rendelkezik. Száradáskor térhálós szerkezetet alkot, a nano-technológiának és az ún. Lotuseffektnek köszönhetően rendkívül tartós bevonatot képez. UV sugárzás elleni védelmet biztosít a felületnek, tartósan elasztikus marad, lehetővé teszi a faanyag nedvességtartalmának ingadozását, így a repedés, duzzadás, zsugorodás mértékét csökkenti. Cseppmentesen felhordható. A megszáradt bevonat megfelel az EN 71 szabványnak, alkalmazható gyermekjátékokra, valamint a DIN 53160 szabványnak, nyál- és izzadtságálló..

Felhasználási terület
Prémiumbevonat hazai és egzotikus fák kezelésére, új és felújító munkáknál. Bel- és kültéri. Oldószermentes, olajbázisú. Valamennyi fából készült ablak, zsalugáter, homlokzatborítás, épületszerkezet, ajtó, kerítés, szegélydeszka, balkon, garázsajtó, bútor, parafa, padlófelület, kerti ház, méhkaptár, istálló, játszótéri berendezés felületére alkalmas. Kiemelkedő minőségű felújító bevonat. Száradás után élelmiszerálló.

Felhasználás
A fa legyen tiszta, száraz (nedvességtartalma 18% alatt) és zsírmentes. Felhordáskor és a száradás során a termék, a felület és a környezet hőmérséklete legyen +8°C felett. Régi, de még hordképes bevonatokat a szokott módon kenjük át. Gombakárosodás veszélye esetén PNZ Imprägniergrund W – Impregnáló alapozóval vagy PNZ Bor-Imprägnierung – Bóros impregnálószerrel végezzünk előkezelést. A PNZ Color-Öl – Színes olajat használat előtt és közben alaposan keverjük fel. Az edényben az olaj tejszerű, a felületen megszáradva nyeri el végső színét. A termék különböző felületeken eltérő hatású, ezért mindig próbabevonatot kell készíteni. Ecsettel, szórással, hengerrel vagy merítéssel hordjuk fel.

Beltéren egy réteg elegendő, kültéren a tartósság és a még jobb UV védelem érdekében inkább két réteg kell. Kültéren a színtelen változatot önállóan nem javasoljuk, csak a színes réteg záró bevonataként, mert a színtelen réteg nem nyújt elegendő UV védelmet a fának. A különböző színek egymással keverhetők.

Világos színeknél, magas csersavtartalmú faanyagok esetén előfordulhat a fa saját színezőanyagának a bevonatba való átszivárgása. Az ilyen átszivárgás ellen (pl. tölgy, vörösfenyő, cédrus, teak, OSB-lemez, parafa) előzetesen PNZ Isoliergrund – Izoláló alapozóval tudunk szigetelni.

Padlófelületeknél a PNZ Color-Öl – Színes olaj rétegre a pigmentált réteg kopásának megakadályozása érdekében szükséges egy kopásálló színtelen réteg felhordása (pl. PNZ Color-Öl – Színes olaj színtelen változata, PNZ Hartwachs-Öl – Keményviasz olaj, PNZ Bio-Fussbodenwachs – Bio padlóviasz).

Függőleges vagy ferde felületeken a tartós víz elleni védelem érdekében javasoljuk egy réteg PNZ-WASSERBLOCKER felvitelét záró bevonatként, ami a bevonat tartósságát növeli.

Száradás
6-24 óra; tapadásmentes a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően 1 óra múlva lesz. Átvonható megszáradt állapotban is csak 2-6 óra múlva. Nedves és hideg időjárás esetén a száradási idő jelentősen meghosszabbodik.

Kiadósság
1 liter átlagosan 20m2-nyi vagy nagyobb felületre elegendő. A tényleges kiadósság függ a fa típusától és a csiszolás minőségétől. Pontos megállapításához próbakenést kell végezni.

Tárolás
Hűvös, fagymentes helyen. Kereskedelmi forgalomba hozható a gyártástól számított 3 évig. A felbontott edényből a maradékot egy kisebb, jól záródó edénybe töltsük át, így később is felhasználhatjuk, a gyakorlatban évekig eláll.

Tisztítás
A szerszámokat közvetlenül a használat után szappanos vízzel tisztítsuk.

Színek
· bambusgelb/limba – bambuszsárga/limba
· eiche dunkel – sötéttölgy
· eiche hell – világos tölgy
· farblos – színtelen
· grafitschwarz – grafitszürke
· kalkweiß – mészfehér
· kristallblau – kristálykék
· lärche – vörösfenyő
· meranti/teak – meranti/teak
· merbau – merbau
· mohnrot – pipacsvörös
· pasztellgrün – pasztellzöld
· petrolblau – olajkék
· rapsgelb – repcesárga
· silbergrau – ezüstszürke


Kristálykék rusztikus lambérián

Merbau rusztikus lambérián

Mészfehér rusztikus lambérián

Olajkék rusztikus lambérián

Pipacsvörös rusztikus lambérián

Világos tölgy rusztikus lambérián

A vörösfenyő szín rusztikus lambérián

A színek egymással keverhetők. A fedő színeket a színtelen hozzáadásával lazúrosabbá lehet
tenni. Az azonos, de különböző gyártási szériákból származó színek esetén minimális színeltérés lehetséges, ezért azokat használat előtt egy nagyobb edényben össze kell
keverni.

Rusztikus lambérián egyedi, antik hatást lehet elérni, ha egymástól jelentősen eltérő színeket (pl. fehér-olajkék) kenünk egymásra, majd a felületet és az éleket finoman visszacsiszoljuk.

Összetevők
Nemesített természetes olajok, mint tungfaolaj, fa-, bogáncs-, szója-, napraforgóolaj, víz, vasoxidpigment, titánfehér, természetes pigment, ólommentes szárítók, tartósítószerek. Káros adalékoktól mentes.

Biztonsági előírások
A kémiai biztonságról szóló, 2000. évi XXV. törvény alkalmazása szempontjából nem minősül veszélyes keveréknek, így biztonsági adatlap kiadása nem szükséges.

Fontos
A termékről szóló információkat legjobb tudásunk és tapasztalataink alapján foglaltuk össze. Ennek ellenére minden felhasználás előtt végezzünk próbakenést egy félreeső felületen, hogy lássuk a várható eredményt. A faanyagok fajtájától és aktuális állapotuktól függően máshogy reagálnak, de a végső bevonat minősége függ a felhordás módjától és a környezet jellemzőitől is.